Gambrinus – decoruri de București interbelic și meniu tipic de berărie

Dacă există vreun bucureștean care să nu știe istoricul berăriei de la hotel Cișmigiu, vă spunem noi aici: se leagă de Caragiale, care deschidea prima berărie Gambrinus în 1901, vis-a vis de Teatrul Național; pe vremuri, în perioada interbelică, devenise loc celebru de întâlnire pentru scriitorii, jurnaliștii și politicienii vremii, un adevărat pol de petrecut timpul liber al protipendadei bucureștene. Actuala berărie remenajată cu decoruri ce trimit la acea perioadă, elemente „carageliene”, figura centrală a lui Nenea Iancu și ale altor personalități de atunci păstrează și acum o bucățică de istorie din orașul lui Bucur. Caragiale a avut însă mai multe berării despre care a scris mai multe gastroart aici.

Revenind la Gambrinusul de azi, cum spuneam, decorul, muzica și mâncarea aduc aminte de Bucureștiul vechi, la fel și denumirile câtorva preparate: Platoul „O noapte furtunoasă”, de exemplu, are ceafă de porc, cotlet de berbecuț, pastramă de oaie, cârnați proaspeți, cartofi prăjiți, mămăligă, iar „Moftul Român” –  cârnați Poiana Mărului, brânză de burduf, brânză telemea, măsline, ceapă roșie. Fripturile, cârnații, mititeii, ciolanul, coastele, frigăruile, ciorbele, papanașii, marchizele își fac loc în meniul a la carte sau într-un meniu al zilei, care se schimbă în fiecare zi. Alte câteva preparate din bucătăriile internaționale li se alătură. Berea Gambrinus nu lipsește, evident.

Un loc de atmosferă,  de venit cu cei apropiați – familie, rude – sau cu prietenii, la un grătar și mai multe beri. Este chiar lângă intrarea principală în parcul Cișmigiu, din bulevardul Regina Elisabeta.

Specific: românesc, berărie
Adresă și contacte:
Bd. Regina Elisabeta nr. 8
Tel. 0731.422.181. E-mail: rezervari@berariegambrinus.ro
www.restaurantgambrinus.ro