Câștigătorii Galei Premiilor de Excelenţă GastroArt și Vinul.ro. Plus Premiile GourmetS5.ro

Gala Premiilor de Excelență GastroArt a fost organizată pentru prima dată anul acesta în comun cu Premiile de Excelență Vinul.Ro (eveniment aflat la cea de 11-a ediție), în cadrul Wine and Street Food Festival, la Palatul Parlamentului. Peste 150 de invitaţi au fost prezenți la această seară festivă atât pentru lumea vinului, cât şi pentru oamenii din domeniul gastronomiei.
Cezar Ioan, publisher al revistei Vinul.ro şi Cosmin Dragomir, istoric culinar – GastroArt au decernat premii cramelor din România înscrise la concurs şi celor care au contribuit la dezvoltarea şi promovarea identităţii gastronomice româneşti.
Cosmin Dragomir:Gala de Excelență GastroArt, aflată la prima ediție, își propune să premieze proiecte gastronomice, oameni și locuri, care, de obicei, nu au categorie la premiile de profil din industria HoReCa. Nu premiem cel mai bun chef, cel mai bun restaurant & co pentru că noi considerăm că astfel de premii există și cei care deja le acordă fac treabă bună. Noi ne-am propus să evidențiem proiecte gastronomice care adus plus valoare gastronomiei românești, producătorilor locali, identității noastre culinare . ”
Caracterul special al Premiilor este dat de sărbătorirea, pentru prima dată în acest an (în prima duminică a lunii octombrie) a Zilei Naţionale a Gastronomiei şi Vinului din România. Demersul a fost iniţiat acum trei ani, cu ocazia primei ediţii a Congresului de Gastronomie şi Vin, de Cezar Ioan, Cosmin Dragomir şi chef Nico Lontras şi a devenit lege cu sprijinul deputatului Mihai Mohaci.
Cezar Ioan:Ziua Naţională a Gastronomiei şi Vinurilor din România, care anul acesta se serbează pentru prima dată şi care are loc anual în prima duminică a lui octombrie este titulatura mare şi ideea mare în jurul căreia am organizat Premiile de Excelenţă. Încercăm să legăm cât putem în conştiinţa românilor vinul de gastronomie pentru că noi considerăm că vinul este parte integrantă din gastronomie. Acesta este motivul pentru Gala a fost organizată în comun cu prietenii de la GastroArt care au premiat câţiva bucătari, scriitori, dar şi o cramă care susţine de câţiva ani un proiect de culturalizare şi educare a publicului din România. A fost o plăcere pentru noi şi o onoare să vedem atâtea crame care au dorit să înscrie vinuri în concurs, ne pare foarte rău că nu am putut acorda mai multe medalii, însă această limitare la o treime din numărul probelor înscrise credem că este de natură să ofere credibilitate în primul rând concursului, dar mai ales să ofere încredere consumatorului că nu premiem cu toptanul. Judecăţile de valoare, oricât de dureroase par, sunt necesare într-o piaţă imatură cum este cea a vinului din România”.
Premiile de excelență GastroArt și Vinul.ro fac parte din proiectul “Identitate Gastronomică Națională” derulat de Asociația Curaj Înainte, proiect finanațat de Primăria Sector 5 prin Centrul de Cultură și Tineret Ștefan Iordache.
Premiile de excelență GastroArt
Chef Bogdan Alexandrescu – restaurant Ibrik Paris pentru promovarea gastronomiei românești în afara țării
Chef Mihai Toader & Bogdan Simion pentru proiectul Fragment
Proiectul “Bucătăria Hoinară” – pentru valorificarea tezaurului gastronomic
Crama Avincis – pentru dezvoltarea culturii vinului prin sponsorizarea colecției de cărți de profil de la editura Baroque Books & Arts
Editura Cartier pentru volumul “Moldova. Oameni, locuri, bucătărie și vin”
Microgreens România – inovație în produs local
NYC’s Pastrami Delikatessen – recuperarea patrimonului gastronomic
My Secret Romania – pentru Oltenia și Muntenia Brunch
Ciprian Muntele pentru încurajarea consumului de organe și țuică
Tiberiu Cazacioc – documentarea produselor locale înregistrate la UE
Bioshopromania.com pentru promovarea producătorilor locali
Premiile GourmetS5.ro
Restaurant Pâine și Vin – pentru promovarea producătorilor locali
Restaurant Ivan Pescar – pentru promovarea bucătăriei regionale
Restaurant Becker Brau – cea mai de succes deschidere din 2019 din Sectorul 5
Vedeți și Premiile Vinul.ro aici. 

Leave a Reply