Bucătărie contemporană la Mahala: flori de dovlecel cu urdă, batog de somn cu ou, rață la garniță pe pâsat, colivă

Creativitatea, pasiunea pentru bucătăria românească și plăcerea gustului copilăriei bucătarului șef de la Mahala, Sorin Petru Cucu, se întâlnesc și în meniul propus pentru Luna Gastronomiei Românești. Patru dintre cele mai bune preparate ale casei vin însoțite de patru vinuri românești, alese și ele foarte bine. Pe lângă acestea, alte mâncăruri de „bucătărie contemporană” fac deliciul oaspeților care vin la restaurantul Mahala. La fel și picturile și mesajele de pe pereți, care fac trimitere la obiceiuri ancestrale, folclor și simboluri ale culturii românești, redate contemporan și ele – picioarele Porții Sărutului a lui Brâncuși, Coloana Infinitului, Madame Pogany cu un fel de aureolă, măști folclorice, zicale: Bate feru’ cât e cald sau Ulciorul nu „mere” de multe ori la apă.

Iată cum arată meniul special dedicat Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinurilor din România pe care îl veți regăsi din octombrie aici.  Cu Sorin am stat de vorbă despre bucătăria lui mai jos, iar mai multe detalii despre ce face el la Mahala găsiți și în prezentarea restaurantului aici.

Batog de somn afumat în casă cu ou de prepeliță 36 lei (foto sus)
Spumant Frâncușă de Cotnari 16 lei

Flori de dovlecel umplute cu urdă și sos de măsline 34 lei
Tămâioasă Românească 7 Arts 15 lei

Pulpă de rață din garniță cu pâsat 57 lei
Făurar Roșu Davino 15 lei

Colivă 19 lei
Vin Dessert Corcova 15 lei

Într-un interviu mai amplu, Sorin ne-a povestit că și-a dorit o bucătărie care să aducă aminte de gusturile copilăriei, de mâncăruri care încep să cam fie uitate. A încercat să aducă și câte ceva în plus, un sos, o garnitură, un pic mai altfel pregătite și prezentate, cu ingrediente diferite, care să echilibreze sau să le dea o savoare definită preparatelor. Chef-ul nostru nu se joacă cu termeni precum „inventat” ori „reinventat” , pentru că, spune el, e greu ca cineva să mai inventeze ceva, iar pe de altă parte, reinterpretarea exagerată a anumitor feluri poate fi cam forțată. Este de acord că bine ar fi pentru perpetuarea tradiției noastre ca mâncărurile pe care le știm de odinioară să fie readuse în atenție și pentru noi cei care le mai știm și pentru alte generații. Pentru el, cel mai important este echilibrul în farfurie, iar gusturile să se completeze. De exemplu, pentru bibanul de mare a gândit un pat cald de salată de vinete, care nu este cea clasică pe care o știm noi, ci prezentată ca niște „icre”, cu ceapă murată în oțet. Deasemenea, găluștele de prune prezentate ca o “crocănțeală” cumva destructurată, sunt caramelizate cu migdale, fulgi de cocos și de ovăz, însoțite de înghețată cu armagnac. Coliva, o să vedeți mai jos, vine pe sos de vanilie, iar deasupra are un fel de gogoașăumplută cu înghețată fenomenală tot din colivă. Așa ceva nu ai ocazia să guști prin multe locuri. Legat de interminabilele discuții despre bucătăria românească autentică, aflu tot de la el (că asta nu prea găsești googălind) că renumitul Auguste Escoffier, ajuns în România, și-a notat că oul fiert în apă și sângeretele sunt două preparate la origini ale noastre, românești. Despre sângerete spune că era greu să le aibă pe meniu la calitatea constantă pe care o voia. Vedeți și meniul întreg Mahala, cele mai multe feluri sunt, cum spuneam, tradiționale (cu tot cu influențele din alte culturi) contemporaneizate, cum îi place lui să le spună.

Mahala Restaurant
Specific: românesc, bucătărie contemporană
Contacte și adresă:
Calea Rahovei 147-153
Tel.:0729.003.002
E-mail: office@restaurant-mahala.ro
www.mahala-restaurant.ro